מפתחי פרונט אנד, מתי בפעם האחרונה חשבתם מה תעשו בשנה הבאה? בעוד 5 שנים? בעוד 10 שנים?
תהיתם האם גם אז נכתוב קוד ב- JavaScript? האם עדיין נעצב ב- CSS? האם עדיין בכלל נבנה אתרים ואפליקציות ווב? חשבתם אולי איך הם ייראו? מה, עדיין יהיו בהם header ו- footer? איך הניווט יעבוד? עדיין נצטרך לוודא שהם נראים טוב בדסקטופ ובמובייל? שמעתי שהיום אפשר להריץ אפליקציות ווב גם בטלוויזיה, אז אולי נתאים גם לטלוויזיה, ותכף גם לרכב, אז אולי גם לרכב, והבנתי שעוד מעט יהיה לנו גם מקרר חכם, לא יודע מה זה אומר אבל מעניין איך האתר שלנו יראה על המקרר. רגע, זה יהיה בכלל אתר? איך יקראו לזה? נראה לי מוזר שהמקרר שלנו יריץ אתרים.
חברים, מתי בפעם האחרונה תהיתם מה תעשו בעתיד?
עכשיו זה הזמן
בשנים האחרונות היינו עדים לצמיחה מטורפת בעולם הדיגיטלי – הכל גלובלי, הכל זמין, הכל נגיש. אתרי אינטרנט ואפליקציות תופסות נתח משמעותי מהזמן שלנו ומהדרך שבה אנחנו מבצעים משימות יום-יומיות ומתקשרים עם עסקים, אלו שסביבנו ואלו שבכל מקום אחר בעולם. רוצים לקנות משהו? כנסו לאמזון. רוצים לשמוע מוזיקה? ספוטיפיי. אפילו אפליקציה לניקוי כביסה מלוכלכת כבר יש, תלחצו על כפתור ומישהו יגיע, ייקח את הכביסה המלוכלכת שלכם ותקבלו אותה בחזרה נקייה.
לתחום הפרונט אנד יש חלק משמעותי במהפכה הזו, לא סתם זה הפך למקצוע, אנחנו אלו שלוקחים מוצרים שעד אז חיו כ- wireframes ועיצובים ומכניסים בהם חיים, אנחנו אלו שמעבירים אותם מהנייר לעולם האמיתי והופכים אותם למוצרים ממשיים, אנחנו למעשה יוצרי המציאות של העתיד בעולם הדיגיטלי אם תרצו.
ועכשיו זה זמן מעולה למהפכה הבאה: אנחנו למדנו המון כתעשייה והתחלנו להבין איך בונים מוצרים דיגיטליים מעולים, הצלחנו להשיג התקדמות טכנולוגית משמעותית ולא פחות חשוב, אנחנו מסוגלים לחשוב בצורה חדשנית, לפרוץ את המגבלות של ההווה ולדמיין את הפתרונות של העתיד. את תשובת ה- ״סוסים מהירים יותר״ אתם מכירים? יש בינינו אנשים שכבר מסוגלים לפרוץ את תקרת הזכוכית הזו פעם אחר פעם ובאופן שיטתי, תשאלו את איילון מאסק.
אז מה נעשה מחר בבוקר אנחנו יודעים, אבל מה נעשה בעוד 10 שנים? אי אפשר לדעת בוודאות, אפשר לנסות, לקוות, לנחש, להניח, וזה בדיוק מה שאנחנו הולכים לעשות עכשיו.
מה צופן העתיד?
לאחרונה נחשפנו להרבה חידושים ושינויים באינטראקציה שלנו עם הממשקים המודרניים – החל מאפליקציות שרצות בדפדפן ומספקות לנו חוויה ברמה שלא יכולנו לדמיין בעבר, דרך מוצרים מאוד ממוקדים לפתרון בעיה או צורך ספציפיים ועד ל- chatbots – שירותים שאנחנו צורכים ומתפעלים בלי שום ממשק ויזואלי אלא באמצעות שיחה בשפה טבעית, לפעמים אנחנו כותבים להם מה אנחנו רוצים ולפעמים אנחנו פשוט מדברים איתם ואומרים להם בעל-פה.
כמו שזה נראה, הווב עשוי לעבור שינוי משמעותי בעשור הקרוב. לדעתי, החשיבות שהוא מקבל תלך ותקטן והוא יהפוך לפלטפורמת הפצה אחת מבין רבות ולאו דווקא העיקרית שבהן. כבר היום ישנם תחומים שבהם אפליקציות מובייל מהוות ״איום״ על הווב וממלאות את מקומו, כך שעם כניסתן של פלטפורמות נוספות כמו IoT, מציאות מדומה, Chatbots ואחרות אני מעריך שהמגמה הזו תמשיך ותתחזק.
וזה לא עניין של מה בכך, תהיה לזה השפעה אדירה על הצורה שבה אנחנו תופסים חברות ומתקשרים איתן ועם המוצרים שלהן. אני מאמין שיותר ויותר חברות יעברו מצורת מחשבה ממוקדת מוצר, המהווה פתרון ספציפי, לצורת מחשבה ממוקדת שירות, המהווה צורך ספציפי, והמענה שלהן על הצרכים הללו יהיה נגיש במגוון רחב של פלטפורמות ובאמצעות מוצרים שונים. ייתכן שבחלק מהמקרים גם לא תהיה להן שום נוכחות בווב, פשוט כי יהיו אלטרנטיבות טובות יותר והווב כבר לא יהיה שימושי עבורן. הווב כבר לא יהיה בחירת ברירת המחדל לכל מוצר דיגיטלי, למעשה כבר היום הוא לא, כבר היום ישנן חברות שהמוצר שלהן נגיש אך ורק כאפליקציית מובייל.
ואם אנחנו אומרים שהווב יהפוך לפלטפורמת הפצה אחת מבין רבות, אז מי בעצם יהיו קהל היעד? היום אנחנו מדברים בעיקר על מדינות מפותחות, לנו זה נראה טבעי שיש לנו מחשב חזק, טלפון חכם ואינטרנט מהיר, אבל לא בכל מקום בעולם זה המצב, באפריקה למשל יש אנשים שאין להם שום מושג מה זה אינטרנט – הם אף פעם לא התחברו לרשת, אף פעם לא חיפשו בגוגל ואף פעם לא פרסמו סטטוס בפייסבוק, והם הולכים להתחבר, זה יקרה בקרוב. כך שמבחינתנו, אם עד היום התמקדנו בלקוחות בעלי חומרה חזקה ואינטרנט מהיר, זה כבר לא בהכרח יהיה המצב, יהיו לנו לקוחות נוספים והם יהיו בעלי מכשירים חלשים יותר וחיבור איטי יותר, וגם אותם אולי נרצה לשרת. וזה קצת נוגד את צורת המחשבה הנהוגה היום, הורגלנו לחשוב שככל שעובר הזמן אנחנו רק הופכים למהירים יותר וזה באמת היה נכון אתמול ועדיין נכון היום, אך האם עם התחברותן של מדינות מתפתחות לרשת זה עדיין יהיה נכון גם מחר? אני לא בטוח, ייקח להן זמן להדביק את הפער.
אז מה המפתחים המנוסים אומרים?
עניין אותי לשאול את האנשים שמובילים את התעשייה מה הם חושבים, תהיתי איך הם רואים את העתיד שלנו, מה הם מאמינים שעתיד לקרות ואיך הם ממליצים לנו להתכונן. בחרתי את ששת המפתחים הטובים ביותר שאני מכיר והתוצאות לפניכם.
עידו גרין
מנהל אקסלרטור הסטארטאפים, Google
מה היה חסר לנו עד כה?
בעיקר היכולות לעבוד כשאין חיבור לרשת (או פשוט הרבה יותר מהר על רשתות אטיות), לשלוח התרעות ״ולהתקין״ את האפליקציות על המכשיר הנייד.
היום (למעשה כבר כמעט שנה) יש לנו את כל היכולות הללו!
״אתחיל ברשותכם מהסוף, אוקי?
אני חושב שהווב הוא הפלטפורמה הטכנולוגית הכי מדהימה שנוצרה במהלך ה- 25 שנה האחרונות.
יתרה מכך, אנו נמצאים בשלב של פריצה, די דומה למה שקרה לנו במהפכת ה- AJAX לפני עשור, כאשר עברנו מאפליקציות שאנו צריכים להתקין ולתחזק למצב שאנו עובדים מול אפליקציות שחיות בדפדפן (מי אמר ג׳ימייל?!) ומעניקות למשתמשים חוויה יותר טובה (יעילות, מהירות, אמינות, בטיחות וכו׳).
יש לנו היום מספר אפשרויות לבנות אפליקציות אינטרנט שעובדות בדיוק כמו אפליקציות שנבנו רק לטכנולוגיה אחת (כמו של אפל, מיקרוספט או גוגל).
מה היה חסר לנו עד כה?
בעיקר היכולות לעבוד כשאין חיבור לרשת (או פשוט הרבה יותר מהר על רשתות אטיות), לשלוח התרעות ״ולהתקין״ את האפליקציות על המכשיר הנייד.
היום (למעשה כבר כמעט שנה) יש לנו את כל היכולות הללו!
זה בעיקר נעשה בעזרת Service Worker שנותן לנו יכולת להריץ את קוד ה- JavaScript שלנו גם כשהדפדפן סגור. בעזרת API הזה אנו יכולים לבנות אפליקציות שיעבדו במצב שאין חיבור לרשת. בנוסף, נוכל לשלוח למשתמשים שלנו התרעות ולהגביר את השימושיות שלהם.
Chrome, Firefox, Opera ובקרוב Edge תומכים באופן מלא בכל הטוב הזה. כולי תקווה שגם Safari יצטרף לחגיגה.
זה יעניק להרבה משתמשים יכולת לחייך יותר.
אני מאוד אופטימי לגבי הרשת של כולנו. זו הפלטפורמה הכי נגישה ושוויונית, היא מאפשרת לכל אחד לקחת חלק בכפר הגלובלי שקטן בקצב מהיר מאוד. אני חושב שזה מכפיל כוח אמיתי לסטארטאפים ויש כבר מספר דוגמאות מדהימות. אני מאוד סקרן לראות מה מפתחי הפרונטאנד הולכים לתכנת במהלך החודשים הקרובים.״
אלכס אילייב
מפתח Front-End בכיר, יוצר תוכנית FED Bootcamp ב-Create
מה זה אומר לגבינו?! קודם כל, JavaScript תניע הרבה יותר פלטפורמות כמו מכשירי בית חכמים, בוטים קוליים וטקסטואליים, אפליקציות לטלוויזיות ומסכים שונים, אפילו פרסום פיזי יהיה בטכנולוגיות ווב. CSS (אם עדיין תהיה קיימת) תאפשר אתרים תלת ממדיים, אנימציות מורכבות, ותגובה ליותר חיוויים אינטראקטיביים. HTML תתפתח לשפה הרבה יותר סמנטית ומותאמת נגישות, והדפדפן יספק אפשרויות מרובות שייעזרו לנו לממש את החלום הזה.
אני מאמין שהעתיד יעזור לנו לבצע פעולות שאנחנו עושים כבר היום אבל בצורה טבעית, אופטימלית, מהירה וכתוצאה גם זולה יותר לפיתוח.
בעתיד,
אקום בבוקר ואדבר עם העוזר הווירטואלי (AI Assistant) שמחובר לבית החכם שלי, ובעזרת שיחה קצרה מכשירים שונים בבית יתחילו לפעול. ארוחת הבוקר מתחממת, הקפה/תה מכין את עצמו ואני מקבל עדכון קולי על הלו״ז שלי היום. בדרך אני עובר ליד המקרר והוא מראה לי מוצרים שחסרים ואני בוחר ומאשר הזמנה בלחיצה. אחרי זה אני ניגש למראה חכמה שמציגה לי תלבושות מומלצות מהארון שלי, מולבשות על הגוף שלי בזמן אמת בעזרת מציאות רבודה (Augmented Reality) ואני מדפדף ביניהם בעזרת מחוות ידיים או פקודות קוליות. כשאני מוכן, אני נכנס לאוטו, שנוסע לבד, קובע את היעד בפקודות קול ורואה מפה אינטראקטיבית על הזכוכית שמולי.
מאוחר יותר אני לובש משקפי מציאות מדומה (Virtual Reality) וגולש באתר של מוצרים לבית, ב-3D, אני מעלה צילום ווידאו של הסלון, האתר בונה מזה סלון ווירטואלי ואני מזמין שולחן סלון חדש שמתאים בגודל ובצבע. ובערב אני מתחבר לטלוויזיה ומשחק במשחק ווב ביחד עם אשתי והילדים.
בעתיד יהיו פלטפורמות וטכנולוגיות חדשות וחברות שיצטרכו לפתח ממשקים כאלה ואחרים (לא רק וויזואליים) יעדיפו להכניס את טכנולוגיות הווב אל תוך העולמות הללו ויאפשרו למפתחי Front End לבנות פתרונות שמתאימים את עצמם לחיוויים שונים (פקודות קול, זיהוי תנועות גוף, מגע עם מסך או חומרים אחרים).
מה זה אומר לגבינו?! קודם כל, JavaScript תניע הרבה יותר פלטפורמות כמו מכשירי בית חכמים, בוטים קוליים וטקסטואליים, אפליקציות לטלוויזיות ומסכים שונים, אפילו פרסום פיזי יהיה בטכנולוגיות ווב. CSS (אם עדיין תהיה קיימת) תאפשר אתרים תלת ממדיים, אנימציות מורכבות, ותגובה ליותר חיוויים אינטראקטיביים. HTML תתפתח לשפה הרבה יותר סמנטית ומותאמת נגישות, והדפדפן יספק אפשרויות מרובות שייעזרו לנו לממש את החלום הזה.
בסופו של דבר, העבודה שלנו תהיה תמיד הרובד הראשון שהמשתמש יוצר איתו אינטראקציה. והאחריות לתצוגה הזאת תישאר בצד שלנו.
סרג׳ קרול
מפתח פרונט אנד בכיר ב-Augury, מרצה מן החוץ בפקולטה למדעי המחשב, אוניברסיטת חיפה, מייסד ומרצה ב-Serge's Front End School
אני צופה שהעתיד, כמו בכל תחום אחר בחיים, יקצין את הקונפליקט והפער בין היעוד המקורי של הווב לשימוש ההולך וגובר של הווב כפלטפורמת פיתוח מועדפת על ידי צוותי מוצר ופרויקטים שלאו דווקא צמחו מתוך הדיסציפלינה הזאת.
״מבחינתי העתיד תמיד קשור לעבר ונגזר ממנו, ותחום פיתוח הווב לא שונה בכך – מאז פרץ הגאונות של טים ברנרס לי ועד שורות ה- JavaScript האחרונות של דן אברמוב, העבר, המורשת והכוונות המקוריות של הווב הלכו איתנו בכל אתר או מערכת שפיתחנו – להיות פלטפורמת מידע נגישה וזמינה לכל בני האדם. לא תמיד זה היה קל ונעים או כיף. אתם בטח יכולים לחשוב על יותר מפעם אחת בה קיללתם את CSS או דפקתם את הראש בשולחן בגלל איזושהי מוזרות ב- JavaScript.
אני צופה שהעתיד, כמו בכל תחום אחר בחיים, יקצין את הקונפליקט והפער בין היעוד המקורי של הווב לשימוש ההולך וגובר של הווב כפלטפורמת פיתוח מועדפת על ידי צוותי מוצר ופרויקטים שלאו דווקא צמחו מתוך הדיסציפלינה הזאת.
הקונפליקט בין מימוש אינטרקציה מורכבת עבור משתמשי עכבר לשמירה על סדר הזרימה בדף למשתמשי מקלדת ותנועה חלקה לאנשי הטאץ׳. הקונפליקט בין ממשק עשיר ויזואלית בגרפיקה ותמונות לעומת ביצועים וזמני הורדה ברשתות חלשות כמו מובייל ובעולם השלישי ההולך וצובר משתמשי הווב חדשים.
הקונפליקט בין אבטחת מידע לגישה פתוחה, הקונפליקט בין הנדסת תוכנה לשילוב בין HTML ל-CSS, הקונפליקט בין המפתח לאשת המוצר ולמעצב, הקונפליקט ביניכם לבין עצמכם האם היום הולכים לישון מוקדם או גורמים לזה לעבוד באקספלורר / אופרה מיני / ספארי / מלא את החסר.
חשבנו שנפטרו מהשאלות האלה כש- IE6 מת. אבל אז הגיעו ה HTML5 עם הפרגמנטציה של הפיצ׳רים, והמובייל – עם המסכים והמחוות שלו, ויכולות הרשת והעיבוד החלשות.
עכשיו אנחנו קצת מתגעגעים. היום מדברים על ממשקי (רו)בוטים ועל VR באותה נשימה עם מיליארד המשתמשים הבא שמגיע מאסיה ואפריקה וגולש על אופרה מיני. איך בדיוק זה מסתדר? עוגת השכבות של הממשקים שאנחנו בונים הולכת וצומחת. התחתית מתחילה לקרוס, הלמעלה להתנדנד ובאמצע נהיה סלט. ואולי עתיד הפרונט אנד הוא כעתיד אותה עוגה – להפוך לכדורי שוקולד. מודולים קטנים ובלתי תלויים טכנולוגית שיאפשרו לאנשים את אותה נגישות למידע, ניידות ופתיחות על ידי איזושהי תקשורת ביניהם, תוך כדי מתן יכולות פיתוח ועיצוב בלתי מוגבלות. אולי הקונפליקט יהפוך להרמוניה. אולי.״
דורון זבלבסקי
מהנדס תוכנה ראשי ומנהל תחום פרונט אנד, Applitools
יסודות איתנים של הנדסת תוכנה הם נכס שתמיד יהיה שימושי – אל תהיו אנשים שיודעים JavaScript אלא מהנדסי תוכנה שבמקרה שולטים ב- JavaScript.
״עתיד תחום הפרונט אנד הוא כמו העתיד של כולנו: להתבגר. יש הרואים בהתבגרות דבר שלילי, הרי זה קץ הילדות המשוחררת מאחריות ומחובות.
יש הרואים בהתבגרות שינוי טבעי ומבורך ומסתגלים לפרק החדש שנפתח. מכיוון שהשינוי הוא לדעתי בלתי נמנע ומתרחש כבר היום – הדבר החכם לעשות הוא להכיר בו ולהיערך אליו.
אנו רואים את עולם הווב משתנה מעולם עצמאי עם חוקים משלו לעוד פלטפורמת הפצת תוכן ותוכנה. הערך אותו אנו מייצרים מגיע למשתמשים דרך הדפדפן שבמחשב, או הדפדפן שבנייד, או אפליקציה בנייד, או משקפי מציאות מדומה, או ממשקים אינטרקטיביים של בתים חכמים ואינטרנט של דברים ועוד ועוד ועוד.
אני סבור שרוב הכישורים הנוכחיים שלנו ימשיכו להיות רלוונטיים – ולו מהסיבה הפשוטה שלחברה כמו גוגל, המובילה את הדרך ע״י פיתוח הפלטפורמות הדומיננטיות ביותר בתחום (כרום, כרום מובייל, אנדרואיד) אין שום אינטרס לזרוק לפח הון אנושי זמין וקיים. כפי שלאחר שיצא האייפון הראשון והתחיל תור הזהב של האפליקציות לנייד – המטוטלת חזרה שוב לכיוון הווב, כך להערכתי גם יקרה בפלטפורמות החדשות. לכן המלצתי הראשונה היא לא לחשוש.
המלצתי השנייה היא לוודא שאתם מבינים מה העיקר ומה הטפל:
יסודות איתנים של הנדסת תוכנה הם נכס שתמיד יהיה שימושי – אל תהיו אנשים שיודעים JavaScript אלא מהנדסי תוכנה שבמקרה שולטים ב- JavaScript. כך גם יהיו לכם הכלים לנתח ולהעריך את הרלוונטיות וההשלכות של טכנולוגיות חדשות.
הבינו שעיקר האתגר בתחום הוא הממשקים מולם אנו עובדים. עד לא מזמן זה היה בעיקר ה- DOM והתקשורת עם השרת. אנו נצטרך להכיר יותר ויותר ממשקים. הקפידו להכיר אותם ולהתנסות בהם.
הישארו מעודכנים, לא על מנת לרדוף אחרי טרנדים אלא על מנת למנוע סטגנציה מקצועית וקיבעון מחשבתי. בצעו חשבון נפש מקצועי אחת לשנה והעריכו כיצד גדל סט הכישורים שלכם השנה והאם הוא רלוונטי כפי שהייתם רוצים שיהיה.
המלצתי השלישית היא שתבינו שהפופולריות של הווב גררה איתה את ההתבגרות שלה. ככל שיותר תוכן ותוכנה מופצים באמצעות הווב כך יש ציפיות יותר ויותר גבוהות לעמידה בסטנדרטים מחמירים של איכות, נגישות, אחריות תכנונית ושאר ״עניינים משעממים״ שעד לא מזמן היו בעיקר מתאימים לתוכנות מסחריות. השיקולים האלה הם אולי פחות כיפיים אך אם אתם רואים את עצמכם כמקצוענים עליכם להבין שזו היא המציאות ולרכוש את הכלים להצליח בה.״
יואב עמית
ראש תחום מסעדות, Wix
עוד 10 שנים מתכנתי FED של היום יהיו obsolete ו- deprecated (כמו מתכנתי Win32). עדיין יהיו כמה פה ושם, אבל תור הזהב יעבור לצעירים והיפים יותר – voice chat & bots. והחכמים מבינינו יסתגלו ויתפתחו לעולם החדש.
״אנחנו בתור הזהב של ה-FED, וזה כבר עומד להגמר.
בואו נשים משהו על השולחן – עתיד ה- FED קשור ישירות לאיך אנשים מתממשקים עם העולם הווירטואלי. תקראו את המשפט שוב. ושוב רק בשביל להפנים. למה צריך היום מתכנתי FED? כי הדרך בה אנשים מתקשרים עם אתרים ואפליקציות זה באמצעות הפעולה הפשוטה של ״point & click״. כל עוד כך אנשים מזמינים מוצרים מאמזון, בונים פרופיל באתר דייטינג, ומזמינים מקום ישיבה במסעדה, נכתוב את הממשקים שלנו ב<div>-ים, וב<view>-ים. אבל זה עומד להיגמר, והמחליפים כבר בפתח.
הראשון לאיים על שלטוננו הוא הצ׳אט בוט. אותה טכנולוגיה שנותנת לאנשים להזמין טיסות, כרטיסי קולנוע, משלוח אוכל וכו׳, והכל בצ׳אט. בלי כפתורים. בלי פופ אפים. בלי אנימציות. בלי שום דבר שמאפיין פיתוח FED היום. אבל אל תשקרו לעצמכם – זה כן פיתוח פרונט אנד – זה כן פיתוח UX. אומנם מתכנתי בוטים לא צריכים לדעת מה זה transform ב- CSS, או מה ההבדל בין div ל-span, אבל הם כן צריכים לדעת לספר סיפור טוב ללקוחות ולתת להם חוויה טובה, במסגרת המגבלות. אל תהיו שאננים – הם גונבים לנו את ״הלקוחות״, ואין לנו שום דבר לעשות כנגד זה. בסופו של דבר אדם שהזמין באמצעות בוט, הוא אדם שלא הזמין באמצעות אפליקציה או אתר, ויש יותר ויותר כאלה.
לא מאמינים בבוטים? (אז אתם זקנים ולא מבינים את הצעירים של ימינו), לא נורא, עוד מחליף ממש פה כבר.
יש לי חברים שגרים בסן פרנסיסקו. אותם חברים בבוקר, בזמן ששותים את הקפה וקוראים את ynet, אומרים פתאום לחלל האוויר ״אלקסה, תזמיני לי אובר לעבודה״. זהו – בלי לפתוח אפליקציה. בלי לראות פיקסלים יפיפים שציירנו להם, ובלי לגעת בשום מסך. אותם חברים עושים כבר את הקניות לסופר דרך Echo, מסדרים שעון מעורר לבוקר דרך Echo, שומעים חדשות דרך Echo ועוד. כל הדברים שפעם עשו מול אפליקציות שאנחנו כתבנו. אבל זה נגמר. בינינו, גם אני הייתי מעדיף לבקש בקול מאשר ללחוץ על כפתורים, אבל אל תגלו. כשזה יתפוס (וזה יתפוס), נהפוך לזן נכחד.
זה העתיד. הוא קרוב יותר ממה שאנחנו חושבים. אינטרקציה שלנו עם מכשירים משתנה כבר בימים אלה. עוד 10 שנים מתכנתי FED של היום יהיו obsolete ו- deprecated (כמו מתכנתי Win32). עדיין יהיו כמה פה ושם, אבל תור הזהב יעבור לצעירים והיפים יותר – voice chat & bots. והחכמים מבינינו יסתגלו ויתפתחו לעולם החדש.
ואז, כשתור הזהב של ה- voice יגיע, ו-<button> יהיה זכרון משנים יפות יותר, יבוא המחליף הגדול. AR. וזה כבר יהיה עולם אחר של אינטראקציות. יהיה כיף.״
המסקנות שלי
אם נתמצת את כל מה שקראנו עד כה נוכל להבין שהווב כפי שאנחנו מכירים אותו היום עשוי להראות מאוד שונה בעתיד הקרוב, והשינוי כבר החל. לגבינו, אם אנחנו רוצים להמשיך להתקיים כמפתחי פרונט אנד ולפתח גם את הממשקים של העתיד – אנחנו חייבים להתקדם, אנחנו צריכים להבין לאן נושבת הרוח ולהתאים את עצמינו, אנחנו לא יכולים להמשיך לפתח את הממשקים של היום ולהסתפק בזה. אז נכון, להחליט האם להשתמש בספריה א׳ או ב׳ זה חשוב, לבחון כלים שונים זה חשוב, אבל השאלה היא האם זה מספיק – והתשובה היא לא, זה לא מספיק, לא נגיע מוכנים למחר.
אז מחר בבוקר אני מתכוון לקרוא, ללמוד, לחשוב, לדמיין, לנסות להבין עם איזה ממשקים אנחנו הולכים לעבוד בעתיד ולהתכונן בהתאם.
מה אתם מתכוונים לעשות מחר בבוקר?
כניסה לתחום, יש דרך
גם אם נשים את כל הנבואות בצד, אנחנו מאוד מאמינים בתחום הפרונט אנד, ובעיקר באנשים שמובילים איתו וידעו ללמוד ולהתאים את עצמם בכל המהפיכה המטורפת של השנים האחרונות והקרובות. לצורך כך, ב-Create, פתחנו תכנית להכשרת מפתחי פרונט אנד. אנחנו מלמדים אנשים מוכשרים בלי רקע בפיתוח כיצד להפוך להיות מפתחי פרונט אנד מעולים, עם כל הכישורים, הסקרנות, פתרון הבעיות ויכולות הלמידה שנדרשות. בנוסף אנחנו מבטיחים להם משרות פיתוח בתנאים הולמים בסיום תוכנית הלימודים.
אנחנו אוהבים את התחום ורוצים לתרום לו ולהכניס אנשים נכונים כדי לחזק את הקהילה. אם זה מענין אתכם אתם מוזמנים לשלוח מייל ל: Info@createfuture.co.il
אהבתם את הפוסט? אולי תאהבו גם את עמוד הפייסבוק שלנו, אנחנו מעלים טיפים יומיים על נושאים שמרגשים אותנו.
השאלה פה בין השורות היא מה הופך אותנו למפתחי פרונט? האם זו השליטה ב HTML/CSS/JS, העבודה בווב או שליטה בקונספט של פיתוח UI (ובכך איננו שונים ממפתחי נייטיב מובייל). כנראה שאין תשובה אחת אלא כל השילוב. אם שולטים בשילוב מפזרים את הסיכון ומבטיחים לעצמנו רלוונטיות גם אם הווב ירוץ על טכנולוגיה אחרת או שהממשקים עצמם ישתנו.
הנחת היסוד ש chatbots וממשקים קוליים הם העתיד הברור, או שממשקים ויזואליים ייעלמו מהתודעה, רחוקה מלהיות בסיס למציאות – והיא לא יותר מניחוש. גם אם נתעטף בטלית של מראה שחורה ונצא מנקודת הנחה שזה העתיד הברור, אין זה הסוף של מתכנתי פרונט אנד. אולי זו ההתחלה.
כבר היום ממשקים מבוססים ג׳אווהסקריפט מניעים בוטים חכמים ומספקים השלמות ויזואליות לפקודות טקסטואליות.
צפייה בנתונים, בגרפים, בטבלאות ובסיכומים הרבה יותר בריאים בעין מאשר בצורה קולית. העין יכולה להתמקד בחתך ספציפי של נתון על פי בחירה מתוך סך כולל של נתונים. השמעה רציפה של נתונים לאוזן המשתמש מסרבלת את יכולת סינון המידע ודילוג על מידע שאינו רלוונטי לבחירתו הסובייקטיבית. העין יכולה גם לספוג כמות מידע גדולה יותר בזמן נתון ולהעבירו למוח בצורה מקבילת, לעומת השמעה קולית רציפה – שבגלל היותינו בני אדם, מוגבלת לצורה טורית.
מעבר לכך, הכתבה יוצאת מנקודת הנחה שממשקים הם בהכרח סך פקודות המועברות בין מכונה לאדם ואין משמעות גרפית לנעשה שבין לבין.
ומה תגידו על פוטושופ, או תוכנות לעריכת סרטונים, ברכות יום הולדת, הקלדת מסמכים, תכנון נתונים, תכנון לוחות זמנים, אג׳נדות, עיצובים תעשייתיים ועוד עשרות אלפי תחומים שצריכים את התמיכה הויזואלית ליצירת מוצרים פיזיים?
– לא דיברו על זה בכלל בכתבה.
–
סך הכל, אני חולה על כתבות הנוטות להספיד טכנולוגיות, כמעט כמו שאני מת על נבואות זעם או נביאי שקר.
מיהרו להספיד את ה-web כשנולדו האפליקציות ועכשיו היא שוב חוזרת ובגדול.
עכשיו אתם ממהרים להספיד אותה בגלל בוטים, טכנולוגיה שעדיין… לא ממש צוברת תאוצה כפי שציפו. לא קרוב לזה, לא נעים להגיד.
מה שמייחד מתכנתי פרונט אנד (טובים לפחות), מעבר לחיוניות בסיסית של להיות מתכנתים מצויינים, זו היכולת שלהם להבין ממשק, חווית משתמש, מתן פידבקים נכונים ללקוח בזמני פעולות ויצירת אפקט ה-וואוו. קולי, ויזואלי, או אפילו … קראית מחשבות. לאן שלא תתקדם הטכנולוגיה, אבני היסוד האלה יצטרכו להשאר שם
– ורק להתעצם. אנחנו נמשיך להיות שם, בין אם זה בכפתורים, על שעון חכם או אפילו על המקרר שלכם.
באהבה.
היי גל,
כמובן שמקצוע הפרונט אנד לא יעלם, להיפך, המסר מהכתבה הוא שהמקצוע רק יתפתח. פלטפורמות חדשות, ממשקים חדשים (בין אם ויזואלים או לא) – את כולם יצטרך לפתח מישהו ובתקווה שאלו יהיו אנחנו, שנתפוס את ההתקדמות בזמן, נלמד אותה ונהיה מסוגלים לפתח גם את החוויות והממשקים העתידים לבוא, ולא רק את הממשקים הוובים.
בנוגע לווב, ההנחה שלי היא שהפלטפורמה הזו לא תעלם לשום מקום אלא בסה״כ תשתנה ותתאים את עצמה, היא תתקדם כפי שהיא התקדמה עד היום ובמקביל חלק מהדברים שעבורם אנחנו משתמשים בה היום יעברו לפלטפורמות אחרות, בהתחלה אולי כחלק מ- hype אבל עם הזמן כי הן באמת תהיינה נכונות יותר עבורם. קצת נצמדת לעניין שהווב יעלם אבל זו לא הכוונה כאן, להיפך, הוא עתיד להגיע ליכולות מדהימות ולקהלים שהיום אין להם שום גישה אליו. לכל פלטפורמה יש את המקום שלה – ווב, מובייל, chatbots, מציאות רבודה וכל אחת אחרת שתצוץ, כל אחת מהן מתאימה יותר לפתרונות מסויימים ופחות מתאימה לאחרים והזמן יעשה את שלו. כשהווב הייתה הפלטפורמה העיקרית שלנו אז עשינו בה הכל וזה אחלה, זה השתנה עם עליית המובייל וימשיך להשתנות עם עלייתן של פלטפורומות נוספות שתעמודנה במבחן הזמן.
וכמובן שלא אני ולא אף אחד מהחבר׳ה שהשתתפו בכתבה הוא נביא או מגלה עתידות, כפי שצויין בתחילת הכתבה – הדעות כאן הן בגדר תקוות, הנחות וניחושים (בתקווה מושכלים) שלנו, מוזמן לקחת את מה שאתה מסכים איתו ולא לקחת את מה שלא.
הנבואה שלי היא שjs תוחלף בידי שפה המתאימה למציאות הבת זמננו. Js נבנתה לתקשר עם הDom. היום היכולות של הווב, היכולות של הדפדפנים העושר הוויזואלי, ריבוי היכולות של המובייל ועוד יוביל באיזה שהיא נקודה בעתיד להחלפת השילוש של html js css בשפה חדשה המקלה על המתכנתים בעיצוב בסביבה משתנה, תכנות בסביבה אסינכרונית, מתחדשת, חזקה וגרפית.
ימים יגידו
העולם עובר ויעבור Type Script